Nieuwsoverzicht
Mobiele studio
Kwart automobilisten overweegt hybride of elektrisch rijden
Eén op de vier automobilisten overweegt bij de aanschaf van een nieuwe auto te kiezen voor een hybride of elektrische auto. Dit is een stijging van maar liefst 33% ten opzichte van 2012, zo komt naar voren uit de nieuwe editie van Het Nationale Automobilisten Onderzoek van YPCA.


Het Nationale Automobilisten Onderzoek werd afgelopen maand in opdracht van Allsecur autoverzekeringen en Traffic Radio uitgevoerd onder 759 automobilisten. Van de respondenten uit het representatieve internetpanel van DVJ Insights rijdt momenteel 3% een hybride auto en 1% een elektrische auto.

Lagere kosten
De redenen voor de gemaakte overstap naar een elektrische of hybride auto zijn verdeeld. De meeste ondervraagden (69%) geven aan dat lagere kosten de voornaamste reden is. Eén op de vijf (20%) geeft aan dit vanwege het milieu gedaan te hebben en bijna één op de tien (9%) geeft aan dat hij ‘gedwongen’ werd door zijn werkgever. Opvallend is dat in het onderzoek uit 2012 nog 43% van de ondervraagden aangaf dit vanwege het milieu te doen. Het goedkoper kunnen rijden lijkt momenteel de meest belangrijke factor voor de keuze van elektrisch of hybride rijden.

Milieu overweging
Wanneer gekeken wordt naar de mensen die overwegen in de toekomst over te stappen naar een elektrische of hybride auto geeft drie kwart (75%) aan dit te overwegen voor het milieu, dit is evenals in 2012 de belangrijkste factor om het te overwegen. De helft (50%) geeft aan het te overwegen omdat het goedkoper is en 45% overweegt dit vanwege de duurzaamheid.

De automobilisten die het niet overwegen geven als voornaamste reden aan dat ze de aanschaf van een dergelijke auto te duur vinden, namelijk 59%. Het vertrouwen in het aantal oplaadpunten is ten opzichte van 2012 gestegen (34% tegen 25%). Een andere belangrijke reden om het niet te overwegen is de actieradius die dergelijke auto’s hebben, bijna een kwart (24%) geeft aan dat dit een reden is om niet voor een elektrische of hybride auto te kiezen.

Het Nationale Automobilisten Onderzoek
In Het Nationale Automobilisten Onderzoek staan zaken centraal als de fileproblematiek, tijdsbesteding in de file, verkeersinformatie, rijgedrag en het gebruik van communicatie- en informatiediensten onderweg. Daarnaast komen iedere editie actuele thema's aan de orde, zoals de Top 10 ergernissen in het verkeer, de financiele crisis, rekeningrijden, OV en overheid. Het rapport bestaat uit een beschrijving van onderzoeksresultaten en een uitgebreid overzicht van de resultaten in tabellen.

Een periodiek onderzoeksrapport is te bestellen voor 650 Euro (excl. BTW) per exemplaar. Partners van Traffic Radio krijgen het rapport gratis en automatisch toegestuurd.

Wil jij dit rapport bestellen of meer weten over het Het Nationale Automobilisten Onderzoek?
Bel Jaco Bal 035 - 6777280 of mail jaco.bal@ypca.nl