Nieuws

Helft automobilisten ervaart agressie in het verkeer

Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten (48%) ondervindt agressie in het verkeer. 16% van deze automobilisten neemt zelf maatregelen. Een klein deel (2%) rijdt met een wapen aan boord. Dat blijkt uit Het Nationale Automobilisten Onderzoek van YPCA.


YPCA voert jaarlijks Het Nationale Automobilisten Onderzoek uit in opdracht van Allsecur Autoverzekeringen en Traffic Radio. In dit representatieve onderzoek naar de Nederlandse automobilist wordt via een internetpanel in april van dit jaar 667 automobilisten, in de leeftijd tussen de 18 en 69 jaar, naar hun mening gevraagd.

80% gebaart agressief

In het onderzoek geven automobilisten aan dat de agressie in het verkeer vooral tot uitdrukking komt in de vorm van gebaren (80%), claxonneren (40%) of schelden (36%). 1 op 5 automobilisten noemt een achtervolging (20%). Ook spugen (4%) en lijfelijk geweld (3%) komen voor.

Gewapend tegen agressie in het verkeer
Een meerderheid (44%) van de automobilisten vindt het ‘te gek voor woorden’ om zich tegen agressie in het verkeer te wapenen. 29% van de respondenten vermijdt agressie in het verkeer bewust. 15% van de automobilisten geeft aan wel degelijk maatregelen te nemen. 12% van de respondenten doet de portierduren altijd op slot, 3% neemt maatregelen maar zegt niet welke, en 2% van de ondervraagden heeft een wapen in de auto.

Ga terug